Basisschool De Schakel wil uw kind uitdagen het beste uit zichzelf te halen in een veilige en actieve leeromgeving. Dat doen wij met lesstof die aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Wij hechten veel waarde aan goed contact met de ouders van onze leerlingen; wij beschouwen ouders als een belangrijke samenwerkingspartner.
Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Op De Schakel houden we rekening met die verschillen. Op die manier ervaart uw kind zijn eigen kracht en mogelijkheden. Daarbij stimuleren wij uw kind om op het juiste moment verantwoordelijkheid te nemen.
Locatie Muntersdonk
Muntersdonk 11
7326 BD Apeldoorn
telefoon: (055) 53 38 234
e-mail: administratie@kbsdeschakel.nl
Locatiedirecteur: Chantal de Grutter
Locatie Rederijkershoeve
Rederijkershoeve 21
7326 TH Apeldoorn
telefoon: (055) 53 38 405
e-mail: administratie@kbsdeschakel.nl
Locatiedirecteur: Martijn de Glopper
We hebben ons onderwijs zo ingericht, dat er veel mogelijkheden zijn om instructie van de leerstof en de verwerking daarvan af te wisselen. Goed overleg met ouders over de ontwikkelingen van hun kinderen vinden we noodzakelijk. We zien de ouders als belangrijke partners die we nodig hebben om ons doel te bereiken. We staan open voor zaken die zij aandragen.
We willen, in samenwerking met ouders, het opgroeiende kind een plaats geven in deze wereld. In ons onderwijs willen we dat kinderen de kracht van de eigen mogelijkheden ervaren en we stimuleren ze op het juiste moment eigen verantwoordelijkheid te nemen. Tijdens de dagelijkse activiteiten leren we kinderen oog te krijgen voor elkaar en dat zij zelf invloed hebben op situaties. Naast kennisoverdracht, vinden we het ook belangrijk waarden als solidariteit, naastenliefde en respect over te brengen.
De Schakel biedt alle leerlingen gedegen en uitdagend onderwijs in een veilige-, activerende- en pedagogisch sterke omgeving. Vanuit democratische normen en waarden leveren wij een belangrijke bijdrage aan de persoonlijke groei van onze leerlingen op weg naar een waardevolle en gelukkige toekomst.
De Schakel is een plek waar leerlingen, leerkrachten en ouders graag zijn. Wij willen onze leerlingen laten opgroeien tot verantwoordelijke personen. Zorg voor jezelf, voor elkaar en voor de wereld om je heen is hierbij een belangrijke basis. Wij streven naar uitdagend onderwijs waarbij eigenaarschap en betrokkenheid bij het eigen leerproces het uitgangspunt is. Samen met ouders stimuleren we elke leerling het beste uit zichzelf te halen.
Tijdens deze schoolplanperiode (2019-2023) hebben we een aantal grote ontwikkeldoelen (speerpunten) vastgesteld. Deze speerpunten vormen de focus voor ons handelen in de jaren 2019-2023.
Met het team zijn de volgende 4 speerpunten vastgesteld:
1. Goed pedagogisch klimaat:
Leerlingen, leraren en ouders zijn graag op De Schakel -> wij werken voortdurend aan een goed pedagogisch klimaat in de school.
2. De creatieve en actieve school:
De Schakel is een creatieve en actieve school. Kinderen werken actief aan de basisvakken en creatieve vakken en krijgen daar van de leraren alle kansen voor.
3. Eigenaarschap:
Het eigenaarschap van de leerlingen en leraren over hun eigen leerproces is bevorderd.
4. Kwaliteitszorg en opbrengsten:
Wij werken dagelijks aan goed en uitdagend onderwijs voor de leerlingen en dagen hen uit het beste uit zichzelf te halen.
Daarnaast geldt:
De Schakel is een open katholieke school die uitgaat van en geïnspireerd wordt door de joods-christelijke traditie en de christelijk-katholieke bronnen van onze samenleving. De school staat nadrukkelijk open voor iedereen die onze uitgangspunten wil onderschrijven. Er is ruimte voor andere geloofsovertuigingen en voor mensen die kennis willen maken met onze overtuiging. Concreet betekent dit, dat wij zorgvuldig omgaan met het geloof en met de daaruit volgende opvattingen over waarden en normen. We maken die opvattingen zo duidelijk mogelijk binnen de dagelijkse praktijk van ons onderwijs. Daarvoor maken we naast onze catechese-methode gebruik van speciale lessen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Identiteit is voor ons een vertrekpunt, geen eindpunt. Uiteindelijke keuzes worden, naar onze overtuiging, gemaakt door de ouders en hun kind(eren), niet door de school. We maken de keus om een school met een open aannamebeleid te zijn, die een afspiegeling vormt van de multiculturele samenleving.
KBS De Schakel is onderdeel van de Veluwse Onderwijsgroep, een door talent en ambitie gedreven organisatie die er in de eerste plaats is voor de leerling. Wij geven leerlingen de ruimte en de mogelijkheden hun talenten te ontdekken en zichzelf zodanig te ontwikkelen dat zij daar nu en later zo optimaal mogelijk gebruik van kunnen maken. Medewerkers blijven zich daarvoor ook als professional ontwikkelen. Onderwijs is onze kerntaak en dit is gericht op het heden en de toekomst van de leerlingen. Ons onderwijs verbindt hen met de samenleving.
Bijna 2.000 medewerkers zetten zich dagelijks in voor onze ruim 13.000 leerlingen. Iedere leerling op onze vijftien basisscholen, één school voor het speciaal onderwijs en elf middelbare scholen voorzien wij van een breed onderwijsaanbod. Hierdoor krijgen zij allemaal gelijke kansen en worden zij uitermate gestmiuleerd om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Zo kunnen zij deze delen met anderen. Wij staan stil bij resultaten, vieren successen, maar blijven kritisch kijken naar wat beter kan en moet.
Stichtingsdirecteur primair onderwijs
Dhr. G. Visser
E-mail: g.visser@veluwseonderwijsgroep.nl
Tel: (055) 577 97 51
Voorzitter CvB
Dhr. drs. W.D. Hoetmer
E-mail: info@veluwseonderwijsgroep.nl
Tel: (055) 577 97 99
Wij willen dat ieder kind met plezier naar school gaat. Een school moet een veilige omgeving zijn. Om dat te realiseren hebben wij de volgende algemene uitgangspunten opgesteld:
Deze algemene uitgangspunten hebben we vertaald naar specifieke afspraken:
Door preventief te werken aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en bijvoorbeeld door de sociale verhoudingen in kaart te brengen in een groep, proberen we gewenst gedrag te stimuleren en ‘pestgedrag’, ongewenst en grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Wij werken hiervoor o.a. met de Kanjertraining.
Natuurlijk is er geen garantie dat er nooit gepest wordt. Is er sprake van ‘pestgedrag’ of grensoverschrijdend gedrag, dan handelen wij volgens ons gedragsprotocol. Hierin staan de diverse stappen beschreven die wij hanteren. Hiermee doen wij er alles aan om negatief gedrag te voorkomen en het geeft de leerkracht handvatten om dit gedrag aan te pakken.
Het gedragsprotocol is via de website van De Schakel in te zien.
Als een leerling zich niet aan een afspraak houdt, zal er een passende sanctie volgen. Bij ernstige verstoring van de rust en veiligheid van leerkrachten en leerlingen kan een leerling geschorst of verwijderd worden. Schorsing is aan de orde, wanneer onmiddellijk moet worden opgetreden en er tijd nodig is voor het zoeken naar een oplossing. Een schorsing gaat altijd samen met gesprekken met de leerling, de ouders en de leerkracht. Verwijdering is een ordemaatregel bij zodanig ernstig wangedrag van een leerling, dat deze niet langer op school kan blijven. De beslissing voor deze maatregel wordt genomen door de locatiedirecteur van De Schakel en de algemeen directeur van de Veluwse Onderwijsgroep, in overleg met het college van bestuur van de Veluwse Onderwijsgroep.
Ook (herhaaldelijk) ernstig wangedrag van één van de ouders kan uiteindelijk reden zijn om een leerling van school te verwijderen. Hierbij moet u denken aan het verbaal of fysiek bedreigen van medeleerlingen en personeel.
Meer informatie is te lezen via:
https://www.onderwijsinspectie.nl/onderwerpen/schorsen-en-verwijderen/basisonderwijs-schorsen-en-verwijderen
De Schakel is een plek waar leerlingen, leerkrachten en ouders graag zijn. We willen onze leerlingen laten opgroeien tot verantwoordelijke personen. Zorg voor jezelf, voor elkaar en voor de wereld om je heen is hierbij een belangrijke basis. Wij streven naar uitdagend onderwijs waarbij eigenaarschap en betrokkenheid bij het eigen leerproces het uitgangspunt is. Samen met ouders stimuleren we elke leerling het beste uit zichzelf te halen.
De school is zo georganiseerd dat leerlingen gedurende acht jaren de basisschool kunnen doorlopen. Kleuters, die in oktober, november en december geboren zijn, stromen in principe aan het eind van het schooljaar waarin ze zijn ingestroomd, door naar het 2e leerjaar. Elke jaargroep heeft zijn eigen leerstofinhoud.
De leerstof sluit van jaar tot jaar op elkaar aan. Uitgangspunt is dat leerlingen niet doubleren of versnellen, maar wel een eigen leerlijn kunnen volgen. Er kunnen zich situaties voordoen, waarbij het overdoen van een klas of het versnellen van een leerjaar in het belang van het kind wordt overwogen. Een dergelijk besluit wordt genomen in overleg tussen ouders, groepsleerkracht(en), ib-er (intern begeleider) en directie. Uiteindelijk zal school de keuze maken.
Op beide locaties zijn alle groepen aanwezig. We werken op De Schakel in jaargroepen: kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd zitten bij elkaar in de klas. In de lokalen zitten de leerlingen in groepjes samen, zodat ze leren samenwerken en elkaar leren helpen. Binnen het lesprogramma is ruimte voor verschillen tussen kinderen. Kinderen die moeite hebben met de stof of juist een extra uitdaging nodig hebben, krijgen in de eigen groep een aangepast programma.
Bij de kleuters werken we via het principe van spelend leren. Dat betekent dat de kinderen veel tijd krijgen om in hoeken te spelen. Wij creëren situaties die het kind uitdagen tot allerlei vormen van spel. Op die manier bieden wij kinderen de mogelijkheid om hun talenten te laten zien en verder te ontwikkelen. Tijdens het spelen in de hoeken werken ze aan doelen van de verschillende ontwikkelingsgebieden, zoals bijvoorbeeld rekenen, taal, motoriek en sociale ontwikkeling. Door middel van observaties volgen we de kinderen in hun ontwikkeling. Spel is dus een belangrijke pijler in ons kleuteronderwijs. Vanaf schooljaar 2021-2022 zal ook groep 3 onderdelen van het spelend leren inzetten en gebruiken.
We werken gedurende het schooljaar aan verschillende thema’s die dicht bij de belevingswereld van de kinderen staan. De hoeken worden op deze thema’s aangepast. Zo is er in de zomer een Schakel-camping te vinden in de hal en stond er tijdens het thema verkeer een echte auto waar de kinderen in konden spelen. In de bouwhoek bouwen we in de lente hokken voor de dieren en rond 5 december wordt de stoomboot van Sinterklaas nagemaakt. Daarnaast zijn er nog vele andere hoeken waarin gespeeld en ontdekt kan worden. Tijdens het spelen leren ze onbewust ontzettend veel van en met elkaar.
De kenmerken van een rijke speel- leeromgeving zijn:
De betrokkenheid van ouders is heel belangrijk. Daarom versturen we via Parro informatie over het thema of project, materialen die de kinderen mee mogen nemen, etc.
Om de ontwikkeling van kinderen te kunnen volgen, observeren we de kinderen. Als blijkt dat een kind extra ondersteuning of uitdaging nodig heeft, zullen wij die in de groep waarin het kind zit aanbieden.
In de groepen 1 en 2 gebruiken we de methode Schatkist als informatie- en inspiratiebron. De thema’s en verhalen uit de methode worden als bronnenboek ingezet. Met een combinatie van spelen, werken en leren (Spelend Leren) worden de kinderen gestimuleerd in hun ontwikkeling. Het lesprogramma richt zich op acht gebieden die een belangrijke rol spelen in de totale ontwikkeling van een kind, uiteenlopend van het denkvermogen, de taalvaardigheid tot creativiteit en persoonlijkheid. Pompom is de centrale hoofdfiguur bij Schatkist. Hij is het vriendje van de kinderen en met hem beleven ze tijdens het hele anker allerlei avonturen.
De overgang van groep 2 naar 3 is voor een aantal kinderen een grote stap. We proberen deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo start bijvoorbeeld ook in groep 3 de dag met een spelinloop. In groep 3 maakt het spelen langzaamaan plaats voor het leren. Het aanvankelijk lezen, het leren rekenen en schrijven staan meer centraal, aangevuld met wereldoriënterende vakken. Daarnaast besteden we ruim aandacht aan expressievakken, is er 1x per week een circuit waar de kleuters en groep 3 aan deelnemen en worden thema’s afgestemd.
Het vakgebied Nederlandse taal krijgt veel aandacht in ons curriculum. We leren de kinderen taal om goed met anderen om te kunnen gaan en om effectief te kunnen communiceren. Om de wereld om je heen goed te kunnen begrijpen is het nodig om de taal adequaat te leren gebruiken. Ook bij veel andere vakken heb je taal nodig. Het is belangrijk dat kinderen snel goed kunnen lezen, omdat ze daardoor de informatie bij de andere vakken sneller kunnen begrijpen en gebruiken.
Het taalonderwijs bestaat uit: uitbreiden van de woordenschat, foutloos leren schrijven, zinsontleding, spelling en mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.
Het leesonderwijs bestaat uit: technisch lezen (snel en foutloos kunnen lezen van een tekst), begrijpend lezen (teksten leren begrijpen) en leesbeleving (bevorderen van het leesplezier).
Het schrijfonderwijs bestaat uit: leren duidelijk te schrijven, schrijf- en blokschrift aanleren en er is aandacht voor de verschillende schrijfstijlen.
Rekenen en wiskunde vinden we een belangrijk vak. Het rooster borgt, dat we expliciet aandacht besteden aan rekenen en wiskunde en aan het automatiseren van het geleerde. Binnen het rekenonderwijs leren leerlingen omgaan met getallen en leren ze omgaan met verschillende rekenkundige oplossingen. Uitgangspunt bij het rekenen zijn vaak herkenbare praktijksituaties.
We constateren dat rekenen in toenemende mate taliger is geworden, en dat dit bij steeds meer leerlingen leidt tot problemen. Daarom richt het automatiseren zich op kale sommen (om de basisvaardigheden goed in te slijpen). We gebruiken moderne methodes en Cito-toetsen om de ontwikkeling van de leerlingen te volgen.
Met studievaardigheden wordt leerlingen aangeleerd hoe je teksten, schema’s, tabellen, grafieken en kaarten leest en kan toepassen. Ook leren de leerlingen om gebruik te maken van informatiebronnen zoals het internet, een atlas en een woordenboek.
Wereldoriëntatie vinden wij van belang, omdat onderwijs meer is dan taal en rekenen. Wij willen onze leerlingen breed ontwikkelen. Wij gebruiken voor wereldoriëntatie Blink Wereld. Blink Wereld biedt een totaalpakket voor wereldoriëntatie voor groep 3 tot en met 8.
In dit leergebied oriënteren leerlingen zich op zichzelf, op hoe mensen met elkaar omgaan, hoe ze problemen oplossen en hoe ze zin en betekenis geven aan hun bestaan. Leerlingen oriënteren zich op de natuurlijke leefomgeving en op verschijnselen die zich daarin voordoen. Leerlingen oriënteren zich ook op de wereld, dichtbij en veraf, toen en nu en maken daarbij gebruik van cultureel erfgoed.
Ontdekkend, onderzoekend en ontwerpend leren vormt de basis. Blink Wereld zet leerlingen aan om na te denken en zelf te ervaren en ontdekken. Met Blink Wereld bieden wij wereldoriëntatie aan op een geïntegreerde en meer vrije manier. De vier losse vakken (aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek) worden niet apart gegeven, maar komen tijdens een thema terug. Bij de lessen werken kinderen op een actieve manier aan de les/ het thema en daarbij maken ze gebruik van alle informatiebronnen die in de school (digitaal) beschikbaar zijn.
Onze maatschappij heeft een sterke behoefte aan geschoolde mensen op het terrein van wetenschap en technologie. Wij willen daaraan een bijdrage leveren door gericht aandacht te besteden aan dit vakgebied. Bij de activiteiten leren onze leerlingen al samenwerkend aspecten die samenhangen met wetenschap en technologie te onderzoeken, te ontdekken en te ontwerpen. Dit komt o.a. terug in onze methode Blink wereldoriëntatie. Ook bezoeken leerlingen van de bovenbouw jaarlijks de technieklessen tijdens De week van de Techniek en zijn er incidentele excursies die met wetenschap en technologie te maken hebben.
Voor de leerlingen is het belangrijk te leren hoe zij zich in het verkeer op een veilige manier kunnen bewegen. Hiervoor beschikken wij over lesmateriaal en organiseren we speciale verkeersprojecten. In alle groepen wordt aandacht besteed aan verkeer en in groep 7 doen de kinderen een praktisch en theoretisch verkeersexamen.
De Engelse taal is niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. Het Engels komt steeds vaker voor in het dagelijks leven en wordt ook vaak als voertaal gebruikt in het bedrijfsleven en bij vervolgopleidingen. Om kinderen hier goed op voor te bereiden krijgen ze op De Schakel Engelse les vanaf groep 1. Spelenderwijs maken de jongste kinderen kennis met de Engelse taal. In de volgende leerjaren wordt hun woordenschat en grammaticale kennis steeds verder uitgebreid. Door op jonge leeftijd een tweede taal te leren, ontwikkelen kinderen hun taalgevoel beter. Dit komt met name het Nederlands ten goede en daarmee alle andere vakken.
Er is een modern computernetwerk op school, waar alle PC’s, laptops en iPads op zijn aangesloten. De computer wordt, naast de methode, ingezet voor de basisvakken rekenen, taal, lezen en spelling en voor het vergaren van informatie met betrekking tot wereldoriëntatie. Tevens wordt de computer en/ of I-pad gebruikt om bepaalde kennis over te dragen, voor het maken van PowerPoint presentaties in de groepen 7 en 8 en het maken van opdrachten. De computer heeft een vaste plaats in ons onderwijsprogramma. Het computergebruik is terug te vinden op de weektaak van de leerlingen vanaf groep 3. De programma’s sluiten aan bij alle ontwikkelings- en vakgebieden van het onderwijsleerprogramma en een aantal wordt o.a. gebruikt ter verrijking van lesstof.
Wij vinden het belangrijk leerlingen het vertrouwen te geven om zich op verschillende manieren uit te drukken en te leren genieten van kunst en cultuur. Iedere week is er een uur waarbij de leerlingen, soms groepsdoorbroken, aan het werk gaan met een opdracht. U kunt hierbij denken aan: koken, handvaardigheid, poëzie, dans, drama, tekenen, enz. Ieder jaar organiseert een groep een optreden of voorstelling waarbij ouders worden uitgenodigd. Daarnaast bezoeken de verschillende groepen regelmatig een theater, museum of krijgen ze een workshop van een van de aanbieders van cultuureducatie in Apeldoorn e.o.
Op onze school hechten we veel belang aan lichamelijke opvoeding, opvoeding is wat ons betreft een zaak van hoofd, hart en handen. Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein tijdens het buitenspelen. Wij vinden het belangrijk om het bewegen bij kinderen te stimuleren. Wij willen leerlingen laten ervaren dat bewegen gezond en vooral ook erg leuk is.
Het schoolplein op locatie Rederijkershoeve is in 2021 geheel vernieuwd. Het ‘groene’ en actieve schoolplein biedt veel uitdaging tot spel, sport, klimmen en klauteren en heeft plekken waar kinderen rustig kunnen spelen.
Het schoolplein van locatie Muntersdonk zal na de voltooiing van de nieuwbouw (medio 2022) ook een groen, duurzaam en actief schoolplein krijgen.
Eén keer per week krijgen de leerlingen een uur gymnastiek in de gymzaal, één keer per week gaan de kinderen naar buiten voor een buitengymles. De leerlingen dragen een korte broek en een T-shirt of een gympakje in de gymzaal. Voor de gymles buiten dragen de kinderen sportkleding, rekening houdend met het weer. In verband met de veiligheid en de hygiëne, vinden we het belangrijk dat de kinderen aparte gymschoenen dragen met een goed profiel.
Op onze school hechten we veel waarde aan de zelfstandigheid van de leerlingen. Kernwoorden daarbij zijn: zelf (samen) ontdekken, zelf (samen) kiezen, zelf (samen) doen. Naast zelfstandigheid vinden we het belangrijk om de eigen verantwoordelijkheid van onze leerlingen te ontwikkelen. Autonomie en eigen verantwoordelijkheid betekenen niet, dat de leraren de leerlingen te snel en te gemakkelijk loslaten. Leraren begeleiden de leerprocessen en doen dat “op maat”: leerlingen die (wat) meer sturing nodig hebben, krijgen die ook.
Kinderen worden gemotiveerd tot leren als ze voldoende uitdaging of ondersteuning ervaren. We vinden het daarom belangrijk rekening te houden met verschillen tussen kinderen. Aan de hand van een analyse van resultaten brengen wij een aantal keren per jaar de leerbehoefte van ieder kind in kaart voor de vakken taal, rekenen, lezen en spelling. Wij bieden de lesstof van deze vakken op drie verschillende niveaus aan, zodat de lesstof zo goed mogelijk aansluit bij uw kind. Kinderen die meer uitdaging nodig hebben, kunnen o.a. werken aan projecten uit de Pittige Plustorens of krijgen uitdagende en verrijkende stof in de klas. Daarbij staan samenwerken, reflecteren, plannen, evalueren, analyseren en creëren centraal. Daarnaast werken wij met een Eurekagroep waarin kinderen zitten die cognitief talentvol zijn en een duidelijke hulpvraag hebben.
Kinderen komen pas tot leren als zij zich prettig en veilig voelen. Aan het begin van ieder schooljaar werken wij extra hard aan groepsvorming. Gedurende het schooljaar krijgen alle leerlingen ‘Kanjertraining’. Die wordt gegeven door de eigen groepsleerkracht die hier speciaal voor opgeleid is. Het doel van deze training is dat elk kind leert op een goede manier om te gaan met zichzelf en met anderen. Kinderen leren positief over zichzelf te denken en over anderen. Daardoor hebben ze minder last van sociale stress en dat komt de schoolprestaties uiteindelijk ten goede.
We hanteren de volgende 5 kanjerregels binnen De Schakel:
Vanaf groep 5 nemen we twee keer per jaar een sociogram en twee keer per jaar de Kanjervragenlijst af. Daardoor krijgen wij inzicht in de sociale verhoudingen binnen de groep. Op deze manier hopen we, samen met de ouders, kinderen sociaal vaardiger te maken, waardoor o.a. ’pestgedrag’ voorkomen kan worden. Mocht er desondanks toch pestgedrag ontstaan, dan staat er in ons gedragsprotocol hoe te handelen.
Onderwijs op het gebied van godsdienst vindt binnen onze school plaats op verschillende momenten. Tijdens de catechese-lessen leren kinderen over het Christendom en andere geestelijke stromingen en jaarlijks wordt met de leerlingen een aantal christelijke feesten gevierd. Voor de lessen gebruiken wij de methode ‘Houvast op school’.
Bij actief burgerschap gaat het onderwijs ervan uit dat leerlingen opgroeien in een veelzijdige samenleving. Het onderwijs bevordert actief burgerschap en sociale integratie. Het is erop gericht, dat leerlingen kennismaken met verschillende achtergronden en culturen van leeftijdgenoten. Op verschillende manieren wordt er aandacht besteed aan burgerschap. U kunt hierbij denken aan staatsinrichting, hoe deze in Nederland is geregeld en wat de rol van de burgers is tijdens de verkiezingen. Ook worden er verschillende religies besproken. We leren de kinderen zich te gedragen met respect voor algemene waarden en normen en respectvol om te gaan met verschillen in opvattingen. Ten slotte leren we alle kinderen, op het niveau dat past bij de leeftijd en klas, respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit.
Op De Schakel worden naast het lesprogramma ook andere activiteiten voor de leerlingen georganiseerd, zoals het pleinfeest, kampen en schoolreisje.
Gedurende de acht schooljaren nemen de leerlingen deel aan diverse excursies. We bezoeken bijvoorbeeld de bibliotheek, musea, verzorgingscentra, een kunstenaar, de kinderboerderij, etc. De excursies vinden plaats onder schooltijd en sluiten aan bij het lesprogramma. Met de oudere leerlingen gaan we op de fiets of met de auto. Met de jongere kinderen vaak met de auto of te voet. Voor begeleiding en vervoer is de hulp van ouders onmisbaar.
Ieder jaar gaan onze leerlingen van groep 1 t/m 6 op schoolreis. In overleg met de ouders van de ouderraad wordt bekeken waar de reis naar toe gaat. Bij onze keuze voor een goede bestemming houden we rekening met de geschiktheid voor de betreffende leeftijdsgroep, met de veiligheid en met de afstand. We zorgen ervoor dat er voldoende begeleiders aanwezig zijn en dat de kinderen zich in een veilige, uitdagende omgeving goed kunnen vermaken.
Vanaf de middenbouw kunnen de kinderen meedoen aan verschillende sporten. Jaarlijks wordt er voor een wisselende sport gekozen. De sporttoernooien worden georganiseerd door Accres.
In samenwerking met de verschillende sportverenigingen organiseert de gemeente Apeldoorn i.s.m. Accres ‘Sport van de maand’. Kinderen kunnen na schooltijd kennismaken met een bepaalde sport. De aankondiging en inschrijving van de verschillende sporten verloopt via http://sportstimulering.accres.nl/sport-van-de-maand en wordt regelmatig via de nieuwsbrief vermeld.
Elk jaar organiseert een groep ouders van de locatie Muntersdonk samen met de basisscholen De Gong en De Bongerd een sport- en speldag voor de kinderen. Deze dag vindt altijd plaats in de maand juni. Voor alle leeftijdsgroepen zijn op die dag spelactiviteiten georganiseerd, waarbij punten te winnen zijn. De school met het hoogst behaalde aantal punten wordt de winnaar van de Erica-cup.
Op maandagavond tussen 18.30 – 20.00 uur worden op de locatie Rederijkershoeve schaaklessen gegeven. Deze lessen worden verzorgd door ouders en vrijwilligers van beide locaties van onze school. Kinderen vanaf groep 3 kunnen zich hiervoor aan het begin van het schooljaar aanmelden. Er wordt meegedaan aan toernooien, zoals ‘Het Apeldoorns Schaakkampioenschap’. Ook kunnen de kinderen mee op schaakkamp en gaan ze aan het eind van het seizoen een dagje uit.
Elk jaar doet groep 7 mee aan dit prehistorisch project. De kinderen verblijven twee nachten in het prehistorisch kamp in Berg en Bos. De begeleiding is in handen van de stichting Prehistorisch Kamp Apeldoorn, in samenwerking met leerkrachten en ouders. Om het optimale resultaat uit deze dagen te halen, schenkt De Schakel veel aandacht aan een goede voorbereiding. Samen met de begeleidende ouders worden tijdens de voorbereidingsmiddagen de kinderen in de sfeer gebracht van de prehistorie. Er wordt juten kleding gemaakt en er worden soepkommen gekleid en gebakken. Ook worden er rituelen uit die tijd gehouden. De bijzondere openingsceremonie, die elk jaar wordt gehouden op het schoolplein, in het bijzijn van alle leerlingen en veel ouders, is het startsein voor het kamp.
De ouderbijdrage aan het Hapskamp is 87,50 euro.
De basisschoolperiode wordt voor de leerlingen van groep 8 afgesloten met een kamp. De laatste jaren heeft het schoolkamp plaatsgevonden op Ameland. De organisatie ligt in handen van de leerkrachten van groep 8 en een aantal ouders, die ook tijdens het kamp aanwezig zijn. Deze ouders worden door de leerkracht vooraf benaderd en uitgekozen om mee te gaan.
De ouderbijdrage aan het schoolkamp is 135 euro.
In alle groepen wordt er rond de ochtendpauze gelegenheid gegeven om wat te eten en te drinken. Dit nemen de kinderen van thuis mee. Hierbij staat het ‘gezond en verstandig’ eten voorop. Dit geldt ook voor de lunch. Wij vragen u het eten en drinken op school te beperken tot fruit, brood en drinken. Op beide locaties wordt op vrijdag tijdens de pauze door alle leerlingen fruit gegeten.
Bij een verjaardag hoort een traktatie en natuurlijk mag een kind ook bij ons op school de klasgenootjes trakteren. Veel kinderen vinden het ook leuk om de meesters en juffen te trakteren. Het hoeft echter niet, maar wilt u ook iets voor de leerkrachten meegeven, dan stellen we eenzelfde traktatie als de kinderen op prijs. Een gezonde traktatie is wenselijk.
Zowel aan de Rederijkershoeve als aan de Muntersdonk beschikken we over een fietsenstalling. Op beide locaties is deze stalling echter te klein om alle fietsen te bergen. We vragen dan ook uw kind(eren) zoveel mogelijk lopend naar school te laten komen. De fietsen moeten in de beugels gezet worden. De leerlingen worden bij de aanvang van het schooljaar geïnformeerd of zij wel of niet op de fiets naar school kunnen komen, afhankelijk van de afstand woning <-> school.
Op school worden gevonden voorwerpen verzameld. Mocht uw kind op school iets zijn kwijtgeraakt, neem dan contact op met de conciërge of leerkracht. Het aanbrengen van de naam in laarzen, gymkleding, jas, trainingsjack, op tassen, bekers, enz. wordt aanbevolen. Aan het eind van het schooljaar gaan de overgebleven spullen naar een goed doel.
Hoofdluis is een normaal verschijnsel op plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn. De GGD heeft een draaiboek verstrekt hoe in voorkomende gevallen te handelen. Het beleid op De Schakel is als volgt: Na elke vakantie worden de kinderen gecontroleerd op hoofdluis door een aantal ‘luizenouders’ uit de eigen klas. Mocht er bij uw kind hoofdluis zijn geconstateerd dan wordt u daar van op de hoogte gebracht. Na twee weken vindt opnieuw controle plaats om te kijken of alle neten verdwenen zijn.
Coördinator van de werkgroep op de locatie Rederijkershoeve is mevr. Hanny Kranen. Coördinator van de werkgroep op de locatie Muntersdonk is mevr. Desiree Scheffer.
Dagelijks doen we ons uiterste best om goed onderwijs te verzorgen en daarbij oog te hebben voor het welzijn van al onze leerlingen. Toch kan het zijn dat ouders/verzorgers niet tevreden zijn. In dat geval vragen we u contact met ons op te nemen, zodat we in een open en eerlijk gesprek kunnen zoeken naar een oplossing.
De naam school heeft voor alle leerlingen een ongevallenverzekering en een doorlopende reisverzekering afgesloten.
Ongevallenverzekering
Op grond van de ongevallenverzekering zijn de leerlingen verzekerd. Deze verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering indien een ongeval tot overlijden of blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd, voor zover de eigen
verzekering van betrokkenen geen dekking biedt (bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade valt niet onder de dekking; als bijvoorbeeld tijdens de gymles een bril door een bal wordt beschadigd, wordt deze niet door school vergoed. De ongevallenverzekering is afgesloten onder de navolgende voorwaarden:
*Indien de daaruit voortvloeiende schade het rechtstreeks gevolg is van de werkzaamheden welke verzekerde uit hoofde van zijn/haar functie verricht.
Deze verzekering is van kracht gedurende de schooltijden evenals tijdens het gaan en komen van de scholen, en wel vanaf een uur voor de aanvang tot een uur na het verlaten van de school. Bovendien is deze verzekering van kracht gedurende excursies, schoolreizen en werkweken, die onder leiding staan van de school. In principe vallen alle door de school geïnitieerde activiteiten onder de dekking van de verzekering.
Indien onverhoopt een leerling een ongeval mocht overkomen, moet dit onmiddellijk aan de administratie van de school worden medegedeeld. De leerling ontvangt dan een schadeaangifteformulier dat na invulling en ondertekening onmiddellijk moet worden ingeleverd bij de administratie.
Aansprakelijkheidsverzekering
Voor personeel, vrijwilligers en ouders die aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen heeft de school een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Verzekerd is de aansprakelijkheid voor door derden geleden schade in verband met handelen of nalaten in de verzekerde hoedanigheid, zulks met inachtneming van de in de polis van toepassing verklaarde voorwaarden en rubrieken. Opzet is uitgesloten van de dekking.
Eigendommen van de leerlingen
De school stelt zich niet aansprakelijk voor zoekraken, beschadiging of diefstal van eigendommen van de leerlingen, ook niet uit kluisjes.
Nota bene
Schade die door onrechtmatig handelen van een leerling wordt veroorzaakt, valt onder de eigen verantwoordelijkheid van die leerling (of die van de ouders als de leerling jonger dan 14 jaar is). In geval van schade zal dan aanspraak moeten worden gemaakt op de particuliere verzekering van de betreffende leerling/ouders.
Doorlopende reisverzekering
Deze doorlopende reisverzekering is van toepassing op personeel waaronder stagiaires, vrijwilligers, inleenkrachten en leerlingen en al degenen welke aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen.
In geval van calamiteiten en alarm in de omgeving van de school gelden dezelfde regels als voor iedere bewoner in de buurt: ramen sluiten, radio/tv-kanaal aanzetten en wachten op verdere informatie. U kunt uw kind dan niet van school ophalen. Omdat de lijn vrij moet blijven, kan er ook niet naar school gebeld worden. De volledige tekst van dit ontruimingsplan, welke voor beide locaties geldt, ligt voor eenieder ter inzage op school. Verder is de school uitgerust met diverse blusmiddelen, zijn de vluchtroutes duidelijk aangegeven en houden we twee keer per jaar een ontruimingsoefening.
Ouders die kinderen met hun auto vervoeren, zijn hiervoor zelf aansprakelijk. Dat wil zeggen dat in geval van een ongeluk, altijd eerst de eigen verzekering wordt aangesproken. Als aanvulling op deze verzekering heeft de school een scholierenongevallenverzekering. Het is belangrijk om te weten wat wettelijk toegestaan is:
De Schakel beschikt over een Arbocommissie. De Arbo gaat over de arbeidsomstandigheden en het ziekteverzuim van alle mensen die op De Schakel aanwezig zijn. Veiligheid, gezondheid en welzijn zijn hierbij sleutelwoorden. De Arbocommissie maakt gebruik van het arbeidsbeleidsplan en de risico-inventarisatie. Ieder jaar worden leerkrachten bijgeschoold als bedrijfshulpverlener (zgn. BHV-er). Daarnaast vindt er op beide locaties een ongevallenregistratie plaats, zijn er ontruimingsoefeningen en is er een ontruimingsplan, dat in werking treedt als zich een calamiteit voordoet.
Bij de vertrouwenspersoon kunnen kinderen, ouders leerkrachten en medewerkers terecht als ze zich (seksueel) geïntimideerd voelen of als hen fysiek en/of psychisch geweld is aangedaan. Het kan gaan om vervelende uitnodigingen, dubbelzinnige opmerkingen, de manier waarop iemand naar je kijkt, handtastelijkheden of extreme pesterijen. Tevens valt hier discriminatie en extremisme onder. De vertrouwenspersoon bij ons op school zijn:
– Juf Laura Westrik
– Juf Wendy Spijkerbosch – Melis
– Juf Petra Albers
Wanneer uw kind ziek is en daarom niet naar school kan komen, vragen wij u uw kind op tijd af te melden. U kunt dat doen door ‘s ochtends tussen 08.00 uur en 08.30 uur naar school te bellen. Het is niet toegestaan dit via Parro te doen.
Rederijkershoeve: (055) 533 84 05,
Muntersdonk: (055) 533 82 34.
De Schakel werkt vanaf schooljaar 2021-2022 samen met Fris! Kinderdagverblijven. Fris! verzorgt op beide locaties de voorschoolse opvang, buitenschoolse opvang (4 t/m 13 jaar) en peuteropvang (2 t/m 4 jaar).
Mochten er vragen zijn over onze verschillende opvang vormen of wilt u even met ons overleggen welke vorm van opvang het beste aansluit bij uw opvang wensen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Uw aanspreekpunt is Amber Dal, manager van Fris! Kinderdagverblijven De Schakel, zij denkt graag met u mee!
Onze contact gegevens zijn als volgt;
Locatie Hoeven
055-7908836
www.friskinderdagverblijven.nl
Locatie Donken
@: schakel-donken@friskdv.nl
055-7908837
www.friskinderdagverblijven.nl
Peuteropvang is een combinatie van 2 soorten opvang: enerzijds de peuterspeelzaal en anderzijds kinderopvang. Kinderen krijgen een (VVE gecertificeerd) educatief programma aangeboden ter voorbereiding op het naar school gaan en genieten daarbij mede van het verzorgende aspect van de kinderopvang. We werken met de methode Uk & Puk, dit is een totaalprogramma voor kinderen van 0 tot 4 jaar. De activiteiten stimuleren de spraak- en taalvaardigheid, sociaal-emotionele vaardigheden en motorische en zintuiglijke vaardigheden. Daardoor legt Uk & Puk een stevige basis voor het basisonderwijs. Peuteropvang geeft kinderen een unieke mogelijkheid om zich al spelend te ontwikkelen. De basisschool is nu nog maar een kleine stap!
De buitenschoolse opvang van Fris! Kinderdagverblijven is er voor kinderen van 4-13 jaar, na school, op vrije dagen en in vakanties. Het is een plek waar voor ieder kind wat te beleven is. De pedagogisch medewerkers plannen iedere dag verschillende activiteiten: sport en spel, knutselen, koken, toneel en nog veel meer.
Uitgangspunt voor de BSO is dat een kind zich bij ons prettig en veilig voelt en eigen keuzes leert maken in het invullen van vrije tijd. Een gevarieerd aanbod, een duidelijke structuur en een enthousiast team aan pedagogisch medewerkers zorgt er dagelijks voor dat we een fijne plek creëren voor ieder kind.
Het team van De Schakel is een hardwerkend, enthousiast team dat is samengesteld uit mensen van verschillende leeftijden en ervaringen. Het team bestaat uit leerkrachten, onderwijsondersteunend personeel, een administratief medewerker, intern begeleiders en 2 locatiedirecteuren.
De Schakel is één school maar bestaat uit 2 locaties. Door intensief samen te werken kunnen we elkaar inspireren, aanvullen en is er ruimte voor ieders inbreng.
Elke groep heeft meestal 1 of 2 leerkrachten. De leerlingen hebben het meest contact met hun eigen leerkracht. Zij verzorgen de meeste lessen en bij hen kunt u terecht met uw vragen. De intern begeleider bewaakt de zorgstructuur van de school en coacht de leerkrachten bij de speciale leerlingenzorg.
Wij vinden het belangrijk dat we ons onderwijs blijven verbeteren en ontwikkelen. We investeren in studie en scholing, in teamverband of individueel. Leerkrachten kunnen een opleiding of cursus volgen.
De Schakel is een opleidingsschool voor pabostudenten. Wij geven hen de gelegenheid de praktische opdrachten voor hun studie uit te voeren en stage te lopen. Pabostudenten worden opgeleid tot leerkracht basisonderwijs. De groepsleerkracht blijft altijd verantwoordelijk voor wat er in de klas gebeurt. Wij bieden ook stageplaatsen aan MBO-studenten. Doorgaans volgen zij een opleiding voor onderwijsassistent. Via onze nieuwsbrief/Parro wordt u op de hoogte gehouden wanneer er studenten op school zijn en in welke klas ze komen.
Op onze school werken op meerdere dagen in de week leerkrachten die leerlingen en groepjes leerlingen extra begeleiden. Ook nemen deze leerkrachten regelmatig de groep van een collega over zodat zij andere werkzaamheden kunnen doen om de werkdruk te verlichten.
Bij ziekte of afwezigheid van de eigen leerkracht proberen wij altijd vervanging te regelen. Via de invalpool van de Veluwse Onderwijsgroep kan een leerkracht bij ons komen invallen in dat geval. Is er geen invaller beschikbaar, dan wordt gekeken of er intern een oplossing is. Is ook dat niet het geval, dan kan het (sporadisch) voorkomen dat wij u vragen uw kind een dag thuis te houden.
Wij stimuleren kinderen hun talenten te ontplooien door ze in een veilige omgeving uitdagende opdrachten te geven. Om in te spelen op de ontwikkeling volgen we de prestaties van onze kinderen nauwgezet. De ontwikkeling van kleuters wordt bijgehouden door de observaties vast te leggen en te verzamelen. In de hogere groepen zal de beoordeling van werk meestal worden uitgedrukt in cijfers of een woordwaardering. Op een aantal vaste momenten in het jaar worden alle kinderen getoetst op het gebied van taal, lezen, rekenen en sociaal-emotionele ontwikkeling.
Om onze leerlingen optimaal toe te rusten op de 21ste eeuw is het noodzakelijk dat we oog hebben voor de individuele talenten van de leerlingen. Daarbij gaat het ons om talenten in de meest brede zin van het woord. Dus niet alleen om taal- en rekentalent, maar ook om creatieve, culturele, motorische, sociale en onderzoekende talenten en bepaalde praktische vaardigheden.
Een sociaal-veilige omgeving is een belangrijke voorwaarde voor een kind om zich te ontwikkelen en te kunnen leren. Wij besteden daar veel aandacht aan op verschillende manieren:
School Video Interactie Begeleiding (SVIB) en beeldcoaching zijn twee van de begeleidingsmethodieken die de school hanteert. We zetten SVIB of beeldcoaching voornamelijk in om de leerkrachten te ondersteunen bij hun onderwijstaak. Als dit wordt ingezet bij specifieke begeleidingsvragen van een of meer leerlingen, dan worden de ouders hiervan in kennis gesteld en om toestemming gevraagd.
Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. Kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, moeten die zoveel mogelijk krijgen in het reguliere onderwijs. Dat is het uitgangspunt van de Wet passend onderwijs.
Door deze wet zijn scholen verantwoordelijk voor het bieden van een passende onderwijsplek aan ieder kind. Onze school werkt samen met andere scholen in de regio en scholen voor speciaal onderwijs zodat we samen alle leerlingen passend onderwijs kunnen geven. Wanneer extra ondersteuning aan de orde is, zal de leerkracht dit altijd met u als ouder, onze intern begeleider en de gedragswetenschapper van de school overleggen. Verder kunnen wij overleggen met de schoolmaatschappelijk werker en de jeugdverpleegkundige die vanuit het CJG aan onze school verbonden zijn. In ons Schoolondersteuningsplan (SOP) hebben wij omschreven welke extra ondersteuning wij aanbieden.
Als blijkt dat kinderen niet in het reguliere onderwijs terecht kunnen, kunnen zij in het speciaal basisonderwijs geplaatst worden. Onze school werkt nauw samen met SBO De Vorm (www.sbodevorm.nl), de school voor katholiek speciaal basisonderwijs van de Veluwse Onderwijsgroep.
Meer informatie over passend onderwijs in onze gemeente is te vinden op: www.swvapeldoornpo.nl
Sommige jongeren of kinderen hebben extra hulp nodig. Om hen goed te helpen, is een soepele samenwerking nodig tussen alle leerkrachten, hulpverleners en instanties. De Verwijsindex Gelderland zorgt daarvoor. De Verwijsindex is een systeem waarin hulpverleners en andere professionals de persoonsgegevens registreren van jongeren (tot 23 jaar) waarover zij zich zorgen maken. Deze registratie bevat geen inhoudelijke informatie. Met het afgeven van een signaal in de verwijsindex, wordt het netwerk rondom een kind/jongere in beeld gebracht. Het zorgt ervoor dat de hulpverleners elkaar snel weten te vinden. Meer informatie: http://www.multisignaal.nl/gelderland-foodvalley/.
Aan het begin van ieder schooljaar kunt u schriftelijk aan de leerkracht eventuele allergieën van uw kind(eren) doorgeven. In samenwerking met de GGD is een protocol/contract ontwikkeld hoe te handelen indien een kind, als gevolg van een allergie, in een acute, levensbedreigende situatie komt.
Indien uw kind medicijnen gebruikt kunt u dit doorgeven aan de leerkracht via een formulier dat bij de leerkracht te verkrijgen is.
Het gedragsprotocol, incl. schorsing en verwijdering, is via de website van de school te lezen.
Klik hiernaast voor informatie over de instanties waar wij regelmatig contact mee hebben en mee samen werken.
Apeldoorn
Opgroeien in Apeldoorn is leuk, veilig en gezond!
In Apeldoorn is er passende hulp, ondersteuning en zorg voor elk kind. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor uw gezin.
Vragen over gezondheid, opgroeien en opvoeden.
De jeugdarts en jeugdverpleegkundige werken vanuit het CJG en komen regelmatig op de school van uw kind. U kunt de jeugdverpleegkundige ontmoeten op een gezamenlijke ouderavond, inloopspreekuur of themabijeenkomst. De school kan u vertellen wanneer u de jeugdverpleegkundige op school kunt ontmoeten.
Het CJG bij jou in de buurt
In Apeldoorn zijn vier Centra voor Jeugd en Gezin waar u terecht kunt met vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien. Zo is er altijd eentje in de buurt. U kunt er binnenlopen voor vragen en informatie. De professionals die in het CJG werken bieden hulp op maat of helpen bij het zoeken naar de juiste instanties die u en uw kind verder kunnen helpen.
De gezondheid van uw kind volgen
Het CJG volgt de groei en ontwikkeling van uw kind. Vanaf de geboorte van uw kind bent u op het consultatiebureau geweest bij de jeugdverpleegkundige en jeugdarts. Zij zullen uw kind ook in de basisschoolperiode een aantal keren uitnodigen.
In het jaar dat uw kind 5 jaar is, wordt u uitgenodigd om samen naar het CJG te komen. Bij de uitnodiging krijgt u een aantal vragenlijsten toegestuurd om thuis alvast (digitaal via Mijn Kind dossier) in te vullen. De jeugdverpleegkundige meet en weegt uw kind en bespreekt de groei, ontwikkeling en gezondheid. Ook wordt er een ogentest en gehoortest gedaan. U kunt uw vragen stellen en eventuele zorgen over groei of ontwikkeling delen. Eventueel maken we nog een extra afspraak met u / uw kind met de jeugdverpleegkundige, jeugdarts of logopediste van het CJG.
Ook rond de tijd dat uw kind 11 jaar is, wordt u uitgenodigd om samen met uw kind naar het CJG te komen. We meten en wegen uw kind. Ook tijdens dit onderzoek nemen we de tijd om uw vragen te stellen of eventueel uw zorgen te delen. We bespreken samen de lichamelijke veranderingen van uw kind in de (komende) puberteit.
Kernteam
Maakt u of de leerkracht van uw kind zich zorgen over uw kind? Vraag dan gerust via de IB-er van
school advies aan het kernteam. In dit kernteam zitten verschillende professionals, waaronder ook de jeugdverpleegkundige. Zij kijken op een aantal verschillende vlakken met u/ uw kind mee. Samen kunnen jullie bespreken en bekijken wat er eventueel nodig is aan advies, hulp, ondersteuning of zorg.
Contact met het CJG?
) (055) 357 88 75 (dagelijks van 8.30 – 17.00 uur)
Het schoolmaatschappelijk werk (smw) biedt scholen en ouders ondersteuning bij de opvoedende en zorgende taak richting schoolgaande kinderen. Ouders/verzorgers kunnen zelf contact opnemen met smw met een vraag of probleem. Daarnaast kan een leerling/ gezin (met diens toestemming) verwezen worden door de leerkracht of intern begeleider.
Het smw heeft dagelijks (ook tijdens de schoolvakanties) telefonisch spreekuur van 08.45 – 10.00 uur. Tel: (055) 526 24 22. Mailen kan ook: smw-apeldoorn@mdveluwe.nl
Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst wil ervoor zorgen dat ook de kinderen uit gezinnen die het financieel wat minder ruim hebben, kunnen meegaan met schoolreisjes, schoolkamp en buitenschoolse activiteiten (sport, dans, creatieve vorming, enzovoort).
Stichting Leergeld helpt gezinnen uit Apeldoorn en Voorst als het inkomen van de ouder(s) onder de 120% van het bijstandsniveau ligt en als het gaat om schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 17 jaar. Ook als u inkomen hoger is en bijzondere kosten heeft (bv schulden) is het zeker de moeite waard contact op te nemen met ons.
Hebt u vragen? Neemt u dan a.u.b. contact op met:
Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst
Postbus 10081
7301 GB APELDOORN
085 047 1714 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur
info@leergeldapeldoornvoorst.nl (voor gezinnen die nog niet ingeschreven staan)
https://www.leergeld.nl/apeldoornvoorst/
Inloopspreekuur: dinsdag 14.00 – 16.00 uur, kelder CODA bibliotheek, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn.
Uw aanvragen kunt u indienen bij leergeldapeldoornvoorst@live.nl onder vermelding van uw
gezinsnummer.
Denkt u aan het tijdig inleveren van uw facturen? U kunt deze indienen tot uiterlijk 1 maand na factuurdatum met als bijlage uw recente inkomensgegevens.
Opvoeden gebeurt thuis, maar ook op school. Een groot gedeelte van de dag brengt uw kind door op school. Het is in het belang van het kind dat ouder en school elkaar ondersteunen in de opvoeding en informeren over het welzijn van het kind. Een regelmatig contact is daarvoor noodzakelijk. Ouders zijn altijd welkom om te komen praten over hun kind. Dit kan voor of na schooltijd (vanaf 14.30u). Als u wat langer wilt praten, kunt u een afspraak maken. Mochten wij u willen spreken, dan zullen we u uitnodigen voor een gesprek.
Aan het begin van een nieuw schooljaar organiseren wij een klasseninformatiemiddag of avond. Alle ouders worden dan uitgenodigd door de leerkracht van hun kind(eren) om ingelicht te worden over het onderwijsprogramma van het betreffende leerjaar en over de specifieke activiteiten en afspraken die daar bij horen.
We willen alle ouders voorzien van informatie over de ontwikkeling en vorderingen van hun kind(eren). Alle ouders worden gezamenlijk uitgenodigd voor het 10-minutengesprek. Voor gescheiden ouders geldt dat zij samen op het gesprek komen of elkaar de informatie doorgeven. Gescheiden ouders worden niet apart uitgenodigd.
Aan het begin van het schooljaar ontvangt u van ons de jaarkalender. Hierin staat precies welke activiteiten u wanneer kunt verwachten. Op die manier kunt u daar al vroeg rekening mee houden.
Aan het eind van elke maand ontvangen alle gezinnen digitaal onze nieuwsbrief via Parro. Hierin staat allerlei praktische informatie, maar ook attenderen wij u op de activiteiten van de daaropvolgende maand. In de nieuwsbrief houden we u eveneens op de hoogte van eventuele veranderingen binnen de schoolorganisatie en van nieuwe ontwikkelingen binnen ons onderwijs.
Zeer regelmatig ontvangt u van de leerkracht een berichtje via de app Parro. Deze berichten zijn huishoudelijk van aard. U ontvangt regelmatig een foto van een activiteit, informatie over wat de kinderen hebben gedaan of gaan doen, de leerkracht kan via de app om hulp vragen, u wordt via Parro uitgenodigd voor de oudergesprekken, enz. Deze informatie is alleen te lezen door de ouders in de groep.
Tevens kunt u met de leerkracht of met een andere ouder contact zoeken via Parro.
Nieuwe ouders ontvangen zodra hun kind is gestart op De Schakel een uitnodiging en koppelcode om de app te gebruiken.
Alle leerlingen krijgen twee keer per jaar een rapport. Daarbij zijn er in ieder geval twee momenten waarop wij u uitnodigen voor een gesprek met de groepsleerkracht op school:
– Het eerste gesprek is in de maand september. Dit is een gesprek ter kennismaking. Vanaf groep 3 is uw zoon of dochter aanwezig bij het driehoeksgesprekgesprek.
– In de maand februari/maart, na het eerste rapport, worden alle ouders uitgenodigd voor een rapportgesprek. De leerkracht vertelt hoe het met uw kind gaat en hoort ook graag van uw kant hoe het met uw kind gaat.
Tevens zijn er de volgende twee gespreksmomenten:
– In november zijn er zorggesprekken. Het is mogelijk dat u dan door de leerkracht wordt uitgenodigd voor een gesprek.
– Aan het eind van het schooljaar, na het tweede rapport, is het oudergesprek facultatief.
De gesprekken duren meestal 10 minuten, mocht er meer tijd nodig zijn, dan maken we een vervolgafspraak.
Groep 7:
– Tijdens het laatste gesprek in groep 7 worden alle ouders en leerlingen uitgenodigd. Uw zoon of dochter krijgt dan een voorlopig advies voor het voortgezet onderwijs. Deze gesprekken duren 15 minuten.
Groep 8:
– In november en januari zijn er gesprekken met de ouder en het kind. In november wordt de voortgang besproken, in januari krijgt het kind het definitieve advies voor het voortgezet onderwijs. Deze gesprekken duren 15 minuten.
Op onze website vindt u allerlei informatie over beide locaties van de school. De website is bedoeld als informatiebron voor nieuwe ouders en alle ouders kunnen er jaarlijks de schoolgids lezen. U kunt ons ook volgen op Facebook (www.facebook.com/kbsschakel). Hierop publiceren we regelmatig korte nieuwtjes en foto’s.
I.v.m. de AVG plaatsen wij op de website geen foto’s meer, wordt er via Facebook alleen gepubliceerd als u daarvoor toestemming heeft gegeven en wordt met name Parro gebruikt om in een afgeschermde omgeving foto’s van de klas en van activiteiten te delen.
Op verschillende manieren informeren we nieuwe en huidige ouders over het onderwijs op onze school. Dit doen we o.a. door middel van het maken van foto’s en video’s. Deze opnames worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden, bijvoorbeeld tijdens activiteiten, schoolreisjes en lessen. Ook uw zoon/dochter kan op deze foto’s (en soms in video’s) te zien zijn. We gaan zorgvuldig om met beeldmateriaal van uw zoon/dochter.
Voor het publiceren van beeldmateriaal in onze voorlichtingsmaterialen, zoals een poster, brochure of op onze website, vragen wij eenmalig toestemming aan de ouder die het ouderlijk gezag heeft over zijn/haar zoon/dochter. Uw toestemming geldt alleen voor foto’s en video’s die door ons, of in onze opdracht worden gemaakt.
U mag altijd terugkomen op de door u gegeven toestemming. Wij wijzen u hier jaarlijks op in onze nieuwsbrief.
Het kan voorkomen dat ouders zelf foto’s maken tijdens schoolactiviteiten. Wij hebben daar geen invloed op, maar we vragen ouders geen foto’s en video’s op internet of social media te plaatsen als daar meer dan alleen uw eigen kind(eren) op staat/staan.
Voor de groepen 3 t/m 8 worden er 2 kijkmiddagen per schooljaar gehouden. De data van deze kijkmiddagen staan vermeld in de jaarkalender. Om 14.00 uur liggen alle schriften en werkjes van de kinderen klaar en bestaat de mogelijkheid om kort met de leerkracht te spreken. Geeft het getoonde werk aanleiding tot een wat langer gesprek, dan kunt u een afspraak met de betreffende leerkracht maken. Voor de groepen 1 en 2 wordt een aantal keren per jaar een projectafsluiting georganiseerd. Daarvoor worden de ouders uitgenodigd.
Via de wet Medezeggenschap op Scholen (WMS) is het geregeld dat ouders en personeel advies kunnen geven en/of instemming hebben in het beleid van de school. In deze MR zijn ouders en het personeel vertegenwoordigd. Leden van de raad worden voor drie jaar benoemd. De MR praat mee, geeft advies en heeft inspraak in het beleid van de school. Zo houdt de MR zich bezig met de formatie, het nascholingsplan, taakbeleid, ARBO, huisvesting en vele andere zaken. De vergaderingen zijn openbaar, u bent van harte welkom! Mocht u willen aansluiten dan kunt u dat mailen naar schmr@veluwseonderwijsgroep.nl
De MR is ook vertegenwoordigd in de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). Hierin zijn alle scholen binnen de stichting vertegenwoordigd. De Schakel wordt vertegenwoordigd door een teamlid en/of een ouderlid uit de MR. Samen met de vertegenwoordigers van de andere scholen van de stichting worden in de GMR zaken besproken die voor alle scholen gelden. Via het reglement van de GMR is geregeld voor welke zaken de GMR adviesrecht heeft en voor welke zaken instemmingsrecht. De samenstelling van de MR vindt u op de website.
In de onderbouw heeft iedere groep een of twee klassenouders die een coördinerende taak vervullen binnen de groep. Zij bieden praktische ondersteuning bij activiteiten in de groep en zijn het eerste aanspreekpunt van de leerkracht voor het organiseren en plannen van ouderhulp voor deze activiteiten. Klassenouders leggen hiervoor in overleg met de groepsleerkracht contacten met andere ouders.
De ouderraad ‘De Schakelouders ‘ is in 1985 opgericht. Zij stelt zich ten doel de samenwerking tussen ouders, MR en personeel met betrekking tot het onderwijs en vorming van leerlingen binnen de school te bevorderen. De ouderraad werkt mee aan het organiseren en financieren van buitenschoolse activiteiten, zoals Sinterklaasfeest, Kerstfeest, Pasen, avondvierdaagse, sportactiviteiten en schoolreisjes. Dit doet zij in samenwerking met het team en overige ouders. Ook treedt de ouderraad namens de ouders naar voren bij representatieve gebeurtenissen.
Jaarlijks doen we een dringend beroep op ouders om de ouderbijdrage en de bijdrage voor de schoolreis te voldoen. Uit de ouderbijdrage worden o.a. het sinterklaasfeest, Kerst, Pasen en andere activiteiten georganiseerd. Alle inkomsten uit de ouderbijdrage komen ten goede aan de leerlingen. Het geld wordt nooit gebruikt voor bijvoorbeeld leermiddelen of leerkrachten.
De ouderbijdrage en schoolreisbijdrage heeft een vrijwillig karakter en leerlingen worden nooit uitgesloten van deelname aan activiteiten die binnen lestijd, het curriculum en de verantwoordelijkheid van de school vallen.
Voor het schooljaar 2021-2022 bedraagt de ouderbijdrage en de bijdrage aan de schoolreis:
Deze bedragen worden via de ouderapp Parro middels een betaalverzoek verzocht te worden voldaan.
Ouders kunnen met opmerkingen of ideeën die een bijdrage leveren aan een nog beter schoolklimaat, altijd terecht bij een van de leden van de ouderraad.
De activiteitencommissie is een enthousiaste groep ouders op de locatie Muntersdonk, die zelfstandig opereert. De activiteiten die georganiseerd worden zijn voor groep 1 t/m 4 onder schooltijd en voor de groepen 5 t/m 8 op een vrijdagavond en sluiten aan bij de leeftijd van de kinderen (spelletjesmiddag, bingo, disco, etc.). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van de leden van de AC.
We worden regelmatig bijgestaan door behulpzame ouders. Zij helpen ons bijvoorbeeld met het extra lezen met kinderen, de verkeerslessen, Blink en handenarbeid. Deze extra handen maken allerlei activiteiten mogelijk. Alle ouderhulp is altijd welkom en wij hopen op uw betrokkenheid en participatie bij activiteiten.
Wij willen graag de kwaliteit van ons onderwijs handhaven en verbeteren. Daarom stellen wij ons voortdurend vragen als:
Met het team worden de resultaten van de toetsen in kaart gebracht en geanalyseerd en wordt bepaald welke onderwijskundige vervolgstappen een leerling of jaargroep nodig heeft. Hierbij worden we o.a. ondersteund door de expertise van de IJsselgroep (schooladviesdienst), specialisten op een bepaald gebied die binnen de stichting werkzaam zijn of een externe aanbieder.
Alle ontwikkelteams krijgen voor komend schooljaar een opdrachtbeschrijving mee. Hieronder volgt een opsomming van de ontwikkelingen die in schooljaar 2021-2022 zullen plaatsvinden.
Naast het geven van de goed kwalitatief onderwijs in de kernvakken, willen wij kinderen meer onderwijs geven in de creatieve en culturele vakken. Komend schooljaar willen wij de creatieve en culturele vakken zo goed mogelijk aan bod laten komen. Wij krijgen hiervoor van de gemeente een subsidie om het curriculum de komende jaren een stevige en duurzame basis te geven.
Komend jaar gaan wij verder met de ontwikkeling van het onderzoekend, bewegend en actief leren. Wij zullen leerlingen actief betrekken bij het onderwijs en de verwerking daarvan. Dat gebeurt door een actieve, korte instructie te geven, te werken aan een groeimindset en gerichte feedback te geven en vragen op en over het proces. Dit gebeurt bij alle vakken en lessen om zo kinderen vaardigheden aan te leren en actief te laten leren.
Ook voor wetenschap en techniek zullen wij een subsidie krijgen. Hiermee willen we het aanbod passender maken en kijken naar de mogelijkheden het nog beter te laten integreren met Blink.
Het ontwikkelteam zal zich bezig houden met het geven en ontvangen van feedback, zowel aan- en tussen leerlingen als aan- en tussen leerkrachten. Daarnaast scholen een aantal collega’s zich in de Kanjertraining en worden de nieuwste inzichten van de Kanjertraining weer toegepast in de klassen.
Tijdens komend schooljaar wordt onze speel-leeromgeving verder ingericht en wordt ook groep 3 steeds meer betrokken bij het proces en de uitvoering. Door spel ontdekken kinderen de wereld en ontwikkelen zij zich in de volle breedte. Bij spel zijn kinderen handelend en onderzoekend bezig, ze spelen samen, bedenken creatieve oplossingen en overleggen met elkaar. Kortom: via spel leren kinderen vaardigheden die passen in het onderwijs in de 21e eeuw. Vanuit de verbondenheid van het spel worden kinderen op elkaar betrokken en kunnen ze het spel verdiepen en verrijken. Ook als het gaat om lezen, taal en rekenen.
Ook komend schooljaar worden de kinderen betrokken bij hun ontwikkeling en eigen leerproces. De leerlingen worden uitgedaagd om hun eigen ontwikkelpunten te formuleren. Tijdens kindgesprekken in de klas en driehoeksgesprekken met de leerkracht, het kind en de ouder wordt dit besproken. Het ontwikkelteam werkt dit komend jaar verder uit.
Komend schooljaar mag onze huidige rekenmethode worden vervangen. Het ontwikkelteam gaat, samen met de leerkrachten, onze visie op rekenonderwijs bepalen en en bedenken en uitwerken wat wij belangrijk vinden en waarom we dat vinden. Vanuit die zoektocht zullen meerdere methodes worden bekeken, zowel digitaal als analoog, en worden meerdere perspectieven onderzocht: wat betekent de methode voor de school, de kinderen, ouders, leerkrachten en voor ons hele onderwijs.
Voor het vak Engels kijken we naar de huidige situatie en de huidige methode en gaan we onderzoeken of en waarom we iets anders willen. Na dit schooljaar kunnen we dan gericht gaan zoeken naar dat wat wenselijk is.
De methode voor catechese is vorig jaar aangeschaft en de leerkrachten en kinderen werken er nu 1 jaar mee. Dit jaar wordt de werkwijze geëvalueerd en manier van werken geborgd.
Ons huidige rapport krijgen kinderen 2 maal per jaar mee naar huis. In het rapport staat hoe het op school gaat, welke cijfers zijn gehaald en de Cito-toetsen staan vermeld. Komend schooljaar wordt gestart met een onderzoek of deze manier van rapporteren nog wel helemaal past bij de huidige tijd en De Schakel.
Daarnaast krijgt het team meer informatie over het werken met de referentieniveaus. Ook kijken we kritisch naar de kwaliteit en opbrengsten van ons onderwijs en onderzoeken we hoe wij deze verder kunnen verbeteren.
Het team van locatie Donken werkt komend jaar uit wat wij in het nieuwe gebouw belangrijk vinden, hoe de uitstraling wordt en hoe wij met elkaar en met de kinderen willen werken.
Onze school houdt zorgvuldig bij welke resultaten we behalen. Daarvoor worden toetsen gebruikt. Deze toetsen zijn zelfgemaakt, horen bij een methode of zijn methodeonafhankelijk. Ook gebruiken wij een leerlingvolgsysteem, waarbij de ontwikkeling van het kind nauwkeurig gevolgd wordt. De resultaten worden geanalyseerd en deze gegevens gebruiken we om de lessen zo goed mogelijk op het niveau van de leerling af te stemmen. Uiteraard worden de toetsresultaten met de leerlingen besproken en tijdens de oudergesprekken wordt dit ook met ouders gedeeld.
Twee keer per jaar krijgen de kinderen een rapport mee. Het rapport wordt tijdens de tienminutengesprekken met de ouders besproken.
Het dagelijkse werk wordt bekeken en beoordeeld door de groepsleerkracht. Daarnaast worden de vorderingen van de leerlingen gevolgd door diverse toetsen af te nemen en door observaties van de leerkrachten.
Vanaf groep 3 wordt steeds twee keer per jaar bekeken hoe het staat met de vaardigheden: technisch en begrijpend lezen, spelling, rekenen en taalverzorging (vanaf groep 6). Alle toetsen die we gebruiken, zijn toetsen die door Cito speciaal ontworpen zijn voor het leerlingvolgsysteem.
De uitslagen worden door de leerkracht en de intern begeleider (een leerkracht met deskundigheid op het gebied van de leerlingenzorg) bekeken en doorgesproken. Met deze gegevens plannen de leerkrachten het onderwijsaanbod voor de leerlingen. We spelen hierbij in op de onderwijsbehoeften van de individuele leerlingen. Er wordt bij de meeste vakgebieden in drie niveaus gewerkt. De extra hulp aan de leerling vindt meestal in de klas plaats.
Twee keer per jaar bespreken de leerkrachten samen met de intern begeleider de groepsresultaten. Hierbij komt ook de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen ter sprake. In de groepsbespreking gaat de intern begeleider met de leerkracht in gesprek over de groep en het onderwijs dat aangeboden wordt.
Onze school is georganiseerd volgens het leerstofjaarklasmodel. Dat wil zeggen dat in elk schooljaar een volgend, nieuw onderdeel van de leerstof aan bod komt. Doorgaans kunnen de leerlingen zich in acht jaar de leerstof van de basisschool eigen maken. Soms lukt dit echter niet. Niet ieder kind ontwikkelt zich immers hetzelfde.
Het kan voorkomen dat een kind bij de overgang van oudste kleuter naar groep 3 wel toe is aan nieuwe leerstof als lezen en schrijven, maar bijvoorbeeld in sociaal-emotioneel opzicht nog niet. Of het omgekeerde is het geval. Er kan dan sprake zijn van een jaar kleuterverlenging.
Ook in latere jaren kan het soms voorkomen dat het kind geen goede aansluiting heeft bij de leerstof of het ontwikkelingsniveau van de groep waarin het zit. Het kan dan beter zijn het leerjaar over te doen. Overigens betekent dit niet dat de volledige leerstof zonder meer opnieuw wordt aangeboden. Deze situatie komt sporadisch voor. Het streven van onze school is dat elk kind een ononderbroken ontwikkeling doormaakt.
Een kind dat ver voorloopt in de ontwikkeling heeft bijzondere begeleidings- en leerbehoeften en zal in de klas worden uitgedaagd met extra uitdagend werk en andere manieren van het verwerken van de leerstof. Om verlies van motivatie en verveling te voorkomen, is het van groot belang dat lesstof voor hen compact wordt gemaakt en dat verrijkingsstof wordt aangeboden. De begaafde kinderen krijgen een aangepast programma binnen de groep. Het overslaan van een klas is enkele gevallen bespreekbaar, dit alleen na uitvoerige gesprekken met de leerkracht, IB’er en directie.
De gemiddelde standaardscores op de Eindtoets basisonderwijs in de voorgaande jaren waren:
2020-2021 535,5 (535,5 = landelijk gemiddelde)
2019-2020 geen Centrale Eindtoets i.v.m. Coronavirus
2018-2019 536,6 (535,7 = landelijk gemiddelde)
2017-2018 535,5 (535,5 = landelijk gemiddelde)
2016-2017 537,9 (535,6 = landelijk gemiddelde)
Nu zeggen leerresultaten niet alles over het mogelijk succes van een leerling in het voortgezet onderwijs. Vandaar dat ook de wens van ouder(s) en kind én het advies van onze school meetelt bij de keuze van het voortgezet onderwijs.
Vanaf schooljaar 2019-2020 wordt er niet meer gewerkt met het landelijk gemiddelde bij een eindtoets, maar met het nieuwe onderwijsresultatenmodel waarbij de scores van de school per vakgebied in referentieniveaus worden verdeeld.
In juni/ juli worden ouders en leerlingen uit groep 7 uitgenodigd om te komen praten over het voorlopig advies voor het voortgezet onderwijs. Dit voorlopig advies is gebaseerd op observaties, cijfers, de scores van het Cito-leerlingvolgsysteem en overleg met collega’s, IB en directie. In groep 8, in januari, volgt het volgende gesprek met het definitieve advies. Nadat dit besproken is met de ouders geeft de school uiterlijk 1 maart het advies van de leerkracht door aan het voortgezet onderwijs (VO).
Daarnaast doen de leerlingen van groep 8 in april mee aan de Centrale Eindtoets (Cito-eindtoets). De resultaten daarvan zijn in mei bekend. Als een leerling de Cito-eindtoets beter maakt dan verwacht, mag de basisschool het schooladvies heroverwegen, in overleg met de ouders. Dat kan leiden tot een wijziging in het schooladvies, maar er kan ook beslist worden dat wordt afgeweken van het resultaat van de eindtoets. Soms maken leerlingen de eindtoets minder goed dan verwacht. In dat geval mag de basisschool het schooladvies niet aanpassen.
Ouders melden hun kind vóór 1 maart aan bij de school voor voortgezet onderwijs. Met alle middelbare scholen volgt er daarna een overdracht van de leerlingen.
Aan het begin van het schooljaar wordt u samen met de groepsleerkracht uitgenodigd voor een PO-VO avond op een van de Apeldoornse VO-scholen. Hier ontvangt u informatie over de rest van het schooljaar en over de mogelijkheden in het VO in Apeldoorn. Daarnaast zal de school u op de hoogte houden van open dagen van alle scholen voor VO in Apeldoorn.
In de afgelopen schooljaren zijn onze leerlingen uit groep 8 uitgestroomd naar de volgende vormen van voortgezet onderwijs.
2020-2021, totaal aantal leerlingen: 40
2019-2020, totaal aantal leerlingen: 74
2018-2019, totaal aantal leerlingen: 45
2017-2018, totaal aantal leerlingen: 56
Ouders die overwegen om hun kind(eren) te plaatsen op onze school nodigen wij graag uit voor een gesprek op school. Daarin krijgt u als ouder uitleg over onze school en zullen wij proberen al uw vragen te beantwoorden. U kunt ons bellen voor een afspraak: (055) 533 84 05 voor locatie Rederijkershoeve, (055) 533 82 34 voor locatie Muntersdonk.
Een nieuwe school is voor een kind altijd spannend. Of het nu gaat om de stap van de peuteropvang naar de basisschool of van instroom in een hogere groep, het gaat altijd samen met veranderingen en indrukken. Wij helpen graag ervoor te zorgen dat uw kind snel zijn plaats bij ons heeft gevonden. In de beginfase onderhouden we met de ouders een frequent contact om elkaar te informeren hoe het kind op de nieuwe schoolsituatie reageert en zal er een intakegesprek met de ouders plaatsvinden. Nieuwe leerlingen geven we de gelegenheid, voordat zij aan hun eerste schooldag bij ons beginnen, om kennis te maken met de groep en de leerkracht. Ouders die overwegen hun kinderen op onze school aan te melden, ontvangen informatie en nodigen wij graag uit voor een gesprek op school. Daarin krijgt u als ouders uitleg over ons onderwijs, de schoolorganisatie en zullen wij al uw vragen beantwoorden. Ook krijgt u van ons een rondleiding door de school.
Als u wilt weten of onze school voor uw kind geschikt is, nodigen we u van harte uit om op de open dag te komen of een afspraak te maken met onze locatiedirecteur. In een gesprek kunt u uw vragen stellen, de locatiedirecteur vertelt over onze school en leidt u rond. Als u kiest voor onze school dan kunt u de aanmeldprocedure volgen.
Aanmeldprocedure
U kunt uw zoon of uw dochter officieel vanaf drie jaar schriftelijk aanmelden bij ons op school. We streven ernaar u binnen 6 weken na ontvangst van deze aanmelding te laten weten of onze school uw kind kan toelaten; in enkele gevallen duurt de berichtgeving maximaal 4 weken langer.
Als er meer kinderen zijn aangemeld dan wij als school plek hebben, dan treedt de toelatingsprocedure in werking. Wij geven voorrang aan kinderen die al een broertje of zusje op school hebben of een ouder of verzorger die voor de Veluwse Onderwijsgroep werkt.
(Wij zijn onze toelatingsprocedure verder aan het ontwikkelen en zodra deze definitief is vastgesteld publiceren wij deze op onze schoolwebsite, evenals onze beschikbare capaciteit)
Als uw kind jonger dan drie jaar is, kunt u uw kind nog niet aanmelden. Mocht u interesse hebben in onze school dan kunt u dat kenbaar maken met een vooraanmelding. Het aantal vooraanmeldingen geeft de school inzicht in hoeveel ouders geïnteresseerd zijn om hun kind ons onderwijs te laten volgen. U kunt wettelijk geen rechten ontlenen aan een vooraanmelding. Vanaf drie jaar kunt u uw kind officieel aanmelden.
Na aanmelding en inschrijving neemt de groepsleerkracht acht weken voor de eerste schooldag contact op voor het maken van een afspraak om een paar keer te komen kijken.
Heeft u uw kind bij meerdere scholen ingeschreven? Vermeld dit dan altijd op het inschrijfformulier, samen met de naam van de andere school/scholen waar u uw kind heeft ingeschreven.
Met de komst van de Wet passend onderwijs hebben alle scholen in Nederland een zorgplicht. Dat betekent dat scholen ervoor moeten zorgen dat iedere leerling die op hun school zit of die zich bij hun school aanmeldt een passende onderwijsplek binnen het samenwerkingsverband (SWV) van de school krijgt. Onze school werkt samen in het SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO.
Mocht onze school uw kind niet voldoende kunnen begeleiden, dan is het dus onze plicht om samen met u een andere basisschool binnen het SWV te zoeken die wel aan de onderwijsbehoefte van uw kind voldoet. De termijn hiervoor is zes weken, soms kan deze éénmaal verlengd worden met vier weken. Alle scholen binnen het SWV hebben een ondersteuningsprofiel waarin beschreven staat welke ondersteuning zij kunnen bieden aan leerlingen. Lees in ons ondersteuningsprofiel wat u mag verwachten van onze school.
15XI School Ondersteuningsprofiel KBS De Schakel 2018
Voor een plaatsing op het speciaal basisonderwijs (SBO) of speciaal onderwijs (SO) moet onze school bij het SWV een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen. Met deze verklaring heeft een leerling recht op plaatsing op het SBO van het SWV of SO in heel Nederland. Onze school werkt nauw samen met SBO De Vorm, de school voor katholiek speciaal basisonderwijs van de Veluwse Onderwijsgroep.
Een leerling mag pas geweigerd worden als de school aan de zorgplicht, zoals hierboven beschreven, heeft voldaan. Een andere reden kan zijn dat er op school van aanmelding geen plek is of als de ouders weigeren te verklaren de grondslag van het onderwijs van de school te respecteren.
Bij verhuizingen buiten de regio gelden dezelfde regels; ouders melden hun kind aan op de school van hun voorkeur. Deze school bekijkt of ze het kind een passende plek kan bieden. Kan de school uw kind niet toelaten, dan biedt ze binnen zes weken een plek aan op een andere school waar het kind wel geplaatst kan worden. De school mag deze termijn één keer met maximaal vier weken verlengen. Verder blijft uw kind ingeschreven op een school totdat een andere school bereid is hem of haar in te schrijven. Kortom, de zorgplicht gaat in bij schriftelijke aanmelding op de nieuwe school.
Klik hiernaast voor een overzicht van de schoolvakanties, vrije dagen en hoe u verlof kunt aanvragen.
Op De Schakel werken wij met het 5-gelijke-dagen-model. Dit houdt in dat alle leerlingen alle dagen op De Schakel van 8.30-14.00 uur naar school gaan. De kinderen in groep 1 en 2 hebben jaarlijks een aantal extra dagen vrij (maximaal 4). De schooltijden zijn als volgt:
Dag | Ochtend | Middag |
Maandag | 08.30 – 12.00 uur | 12.00 – 14.00 uur |
Dinsdag | 08.30 – 12.00 uur | 12.00 – 14.00 uur |
Woensdag | 08.30 – 12.00 uur | 12.00 – 14.00 uur |
Donderdag | 08.30 – 12.00 uur | 12.00 – 14.00 uur |
Vrijdag | 08.30 – 12.00 uur | 12.00 – 14.00 uur |
Alle kinderen mogen na 08.15 uur op het schoolplein. Vanaf die tijd is er toezicht op het plein door de leerkrachten. Vanaf 08.20 uur gaat de voordeur open en mogen de kinderen rustig de klas in. Zodra de bel gaat om 8.25 uur moeten de kinderen naar binnen.
Het minimum aantal lesuren van groep 1 tot en met 8 is wettelijk vastgesteld op 7.520 uur. Leerlingen in de eerste vier leerjaren (onderbouw) moeten ten minste 3520 uur les krijgen; in de laatste vier leerjaren (bovenbouw) is dit 3.760 uur. De resterende 240 uur kunnen scholen invullen volgens verschillende opties. De urenverdeling op De Schakel is als volgt:
Binnen de gemeente Apeldoorn wordt gestreefd naar gemeenschappelijke vakantiedata. Omdat het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs niet evenveel vrije dagen hebben, zijn die vakantiedata niet gelijk. De landelijk verspreide vakanties kunnen afwijken van onderstaande data.
Vakantie | Datum |
Start schooljaar | 30 augustus 2021 |
Herfstvakantie | 18 oktober t/m 22 oktober 2021 |
Kerstvakantie | 27 december 2021 t/m 7 januari 2022 |
Voorjaarsvakantie | 28 februari t/m 4 maart 2022 |
Paasmaandag | 18 april 2022 |
Meivakantie (incl. Koningsdag) | 25 april t/m 8 mei 2022 |
Hemelvaart (+ extra vrije dag) | 26 en 27 mei 2022 |
Pinkstermaandag | 6 juni 2022 |
Zomervakantie | 9 juli t/m 21 augustus 2022 |
Extra vrije dagen in verband met studiedagen van het team vindt u terug op onze jaarkalender.
De leerplichtwet geeft een aantal redenen waarvoor leerlingen vrijstelling van school kunnen krijgen:
Verlof kunt u tot twee weken van tevoren aanvragen bij de locatiedirecteur van de school (calamiteiten uitgezonderd). Als een leerling zonder toestemming afwezig is, zal de locatiedirecteur dit melden bij de leerplichtambtenaar. Een aanvraagformulier kunt u bij de locatiedirecteur van de school halen.
Muntersdonk 11 - Gijsbrechtgaarde 110 (2021-2022)
7326 BD - 7329 CA (2021-2022) Apeldoorn
telefoon:
(055) 53 38 234
e-mail:
administratie@kbsdeschakel.nl
Rederijkershoeve 21
7326 TH Apeldoorn
telefoon:
(055) 53 38 405
e-mail:
administratie@kbsdeschakel.nl
Deze school maakt deel uit van veluws onderwijsgroep